Pastaparty voor de werkgroep Historie

‘De werkgroep historie is de pijler van het jubileumboek! Bedankt voor jullie geweldige inzet!’ Met die woorden bedankte ik gisteren de drie leden van de werkgroep Nivon Historie, Sjoerd Kemeling, Marijke de Kleijn-de Vrankrijker en Rob de Lange. Samen met Eric Blom trakteerde ik hen in Natuurvriendenhuis De Bosbeek op een heerlijke Italiaanse maaltijd.

Lees meer

In het voetspoor van vrijdenker en vrijmetselaar Georg Schmiedl

De historie van de natuurvrienden herbergt vele markante lieden die de basis voor de huidige beweging hebben gelegd. Een van hen is de Oostenrijker Georg Schmiedl. Han Vermeer legt waarom deze schoolmeester uit Wenen niet vergeten mag worden.

Lees meer

Een vreemdeling in het Zeehuis

Een vreemdeling die incheckt bij het Zeehuis in Bergen aan Zee en bij de balie, behalve de sleutel, ook een plastic mandje krijgt met een geel duizenddingendoekje (‘om de wasbak mee schoon te maken’), een transparante zak (‘voor in de pedaalemmer’) en een roze beker (‘voor het tandenpoetsen’) zal verbaasd opkijken. Wat ís dit? Waar ben ik beland?

Lees meer

Reünie in Ons Honk


In december 2019 vond een reünie plaats in Ons Honk te Lage Vuursche. Georganiseerd door en voor oud-beheerders van dit Nivon jongerencentrum. Het was een feest van herkenning en herinnering waar de deelnemers veel plezier aan hebben beleefd.

Lees meer over de reunie

Pantserkruiser Potemkin: tegengif voor de arbeider

Voor het Instituut voor Arbeidersontwikkeling (IvAO) was film, na enige aarzeling, een belangrijk medium om zijn doelstellingen te verwezenlijken. Maar de filmkeuring was ijzingwekkend streng. In het boek Links, lief en lastig dat in 1994 verscheen ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van Nivon, beschrijven Jos Palm en Gerard Leenders dat bijvoorbeeld Charlie Chaplin niet door de beugel van de Nivon-censoren kon. Er moest, schrijven Palm en Leenders, tegengif worden geboden tegen de zedeloze cultuur die dreigde over te waaien uit Amerika. ‘Arbeiders hadden recht op meer dan de nozem Chaplin die op het witte doek met slagroomtaarten gooide en daarmee duidelijk maakte wat de hoogste wijsheid was van het kapitalisme: verkwisting.’ Een topfilm uit het exclusieve genre dat wél geschikt werd geacht voor de verenigde arbeidersogen aller landen is Pantserkruiser Potemkin, de Sovjet-klassieker van Eisenstein over de (waargebeurde) muiterij op het pantserschip, een gebeurtenis die een aanloop vormde tot de Russische revolutie. Ga terug in de tijd en bewonder dit meesterwerk uit 1925!